Wednesday 3 August 2016

Coaching Aseer Al Haddad‬

Berkesempatan menuntut ilmu secara online di telegram bersama Ustaz Hafidzan pada 2 Ogos tepat jam 9.30 malam.

Usia produk Aseer Al Hadad sudah setahun selepas ia dilancarkan bulan 8 tahun lepas.


Aseer adalah perahan jus delima organik.

Ya, Aseer ORGANIK!

Dalam Bahasa Arab, Aseer bermaksud PERAHAN.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:

“Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut” (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:

“Tidaklah buah delima yang ada pada kalian sekarang ini, melainkan sebahagian daripada buah delima dari syurga”


Aseer dihasilkan dari buah delima organik yang diperah berserta dengan kulitnya. Proses ini dipantau oleh USDA (United States Department of Agriculture) yang merupakan satu badan dunia yang mengawasi ladang-ladang organik. Ini kerana hanya buah delima yang di tanam secara organik sahaja yang boleh diperah berserta dengan kulit.

Kulit delima banyak mengandungi khasiat seperti mana yang di sebut dalam hadis Rasulullah S.A.W yang bermaksud,

"Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut" - [Diriwayatkan oleh Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni]

Keistimewaan Penutup Botol Aseer

Pastikan penutup botol Aseer rata.

Jika penutup botol menggelembung, ia bermakna sudah rosak.

Bila penutup botol ditekan sangat keras, ia juga bermaksud sudah rosak kerana ada gas atau berlaku fermentation.

Sebab itu penutup keselamatan Aseer tidak keras bila ditekan tengah-tengah botol.



Aseer bebas daripada bahan pengawet, pewarna dan perasa tiruan.

Bermula dengan proses penuaian buah delima organik yang terpilih, diperah sekali dengan kulitnya sehingga dibotolkan dengan proses ‘hot filling’ dengan suhu 90°c bagi mematikan bakteria (pempasteuran). Jus delima yang telah diperah akan diisikan dalam keadaan botol bersuhu 90°c dan ditutup dengan Safety Button Cap.

Selepas proses pembotolan, jus delima yang telah dibotolkan akan dikuarantin selama 2 minggu. Selepas 2 minggu hanya jus delima yang elok sahaja akan diambil untuk dilabelkan serta dipasarkan. Dengan teknologi pemprosesan yang baik ini, dapat menambah keyakinan bahawa ia boleh bertahan selama 2 tahun setelah dibotolkan walaupun tanpa bahan pengawet.

Perbezaan pati delima dengan jus delima organik Aseer.

Tentang PATI DELIMA. Aseer adalah Jus Delima Organik.

Pati delima bermaksud jus yang diperah dan dipekatkan dengan proses evaporate dan dikeringkan menjadi serbuk. Ia bertujuan untuk memudahkan proses "pengangkutan". Bila serbuk tersebut tiba kepada pengilang minuman, serbuk tadi akan ditambah semula dengan air, pewarna, gula dan pengawet (ditambah atau tidak) untuk dijadikan kordial atau minuman.

Sifat Aseer

Dalam ilmu herba, rasa masam pada sesuatu buah contohnya delima, rosel, limau, asam jawa, mengkudu adalah bersifat 'sejuk'. Jadi, ianya sangat baik untuk merawat peradangan atau kepanasan.

Jika dalam ilmu perubatan, peradangan dikenali dengan 'is' di belakang sesuatu penyakit seperti arthritis, bronchitis, konjuntivitis dan lain-lain lagi.

Cara minum Aseer

Minum sebelum sarapan atau 2 jam sebelum tidur (untuk kesan baik minum ketika perut kosong).

Bagi orang dewasa disarankan mengambil 50 ml - 80 ml sebanyak satu kali sehari.

Bagi kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas, sukatan yang di sarankan adalah sebanyak 5 ml - 10 ml (boleh dicampurkan bersama air suam atau mineral).


Nota kecil:
3 kali penutup air mineral bersamaan dengan 50 - 80 ml.

Disebabkan Aseer diperah bersama kulit dan bijinya, memberikan rasa sedikit pahit dan kelat selain rasa masam-masam manis.

Herba atau buah yang rasa kelat mempunyai sifat mengecutkan dan mengecilkan. Jadi ia boleh digunakan untuk mengecutkan pembengkakkan dan ketumbuhan.


Perkongsian ilmu tanpa batasan,
Stokis Al Haddad Skudai
019-6558504
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...